Inspectoratul Teritorial de Munca CARAS-SEVERIN

Articole și noutăți

Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă pe data de 28 aprilie având scopul de a promova prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale

La nivel mondial, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) sărbătoreşte Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă pe data de 28 aprilie având scopul de a promova prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale.
Este o campanie de sensibilizare cu scopul de a concentra atenţia internaţională asupra tendinţelor emergente în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi a dimensiunii la nivel global a leziunilor, bolilor şi deceselor legate de muncă.
În același timp, data de 28 aprilie este o zi în care mişcarea sindicală din întreaga lume onorează memoria victimelor accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale şi organizează simultan campanii în întreaga lume.
Este cunoscut faptul că prevenția e mai puțin costistitoare decât costurile determinate de  consecințele condițiilor necorespunzătoare de muncă. Pentru realizarea condițiilor de siguranță a locurilor de muncă e imperios necesar ca lucrătorii să fie instruiți, informați și să să participe activ la discuții cu privire la segmentul legat de sănătatea și securitatea la locul lor de muncă.
O cultură naţională de securitate şi sănătate în muncă este una în care dreptul la mediul de lucru sigur şi sănătos este respectat la toate nivelurile, în care guvernele, angajatorii şi lucrătorii participă activ la asigurarea mediului de lucru sigur şi sănătos prin intermediul sistemul de drepturi, responsabilităţi şi îndatoriri precis definite şi în care cea mai mare prioritate este acordată principiului prevenirii.
Reamintim faptul că nerespectarea normelor de protecție a muncii poate avea consecințe considerabile și grave atât pentru lucrători cât și pentru agenții economici. Lucrătorii pot suferi răni grave sau chiar să-și piardă viața; unele locuri de muncă expun lucrătorii la substanțe periculoase sau la factori de mediu nocivi, iar nerespectarea regulilor poate duce la dezvoltarea afecțiunilor de sănătate pe termen lung. Lucrătorii care suferă vătămări sau dezvoltă afecțiuni de sănătate din cauza condițiilor de muncă necesită concedii medicale prelungite sau pot deveni indisponibili pentru muncă, afectând productivitatea organizației.
Organizațiile care nu se preocupă de siguranța propriilor lucrători pot fi sancționate cu amenzi semnificative, pot suferi daune de imagine, afectând astfel încrederea clienților și  partenerilor de afaceri. Costurile referitoare la despăgubirile pentru lucrătorii răniți/decedați sau  pentru reparațiile echipamentelor de muncă pot fi de asemenea substanțiale. Din aceste motive este obligatoriu ca toate părțile implicate în procesul de muncă  să acorde atenție deosebită respectării normelor de protecție a muncii și să promoveze un mediu de lucru sigur și sănătos pentru toți.

 

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii---
Sunt de acord