Inspectoratul Teritorial de Munca CARAS-SEVERIN

Articole și noutăți

CONCURS NAȚIONAL “ȘTIU ȘI APLIC – SECURITATEA ȘI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ SE DEPRIND DE PE BĂNCILE ȘCOLII”

Cu scopul de a reduce incidența accidentelor de muncă în rândul tinerilor lucrători, Inspecția Muncii desfășoară prin inspectoratele teritoriale de muncă în colaborare cu inspectoratele școlare județene - o acțiune intitulată CONCURS NAȚIONAL “ȘTIU ȘI APLIC – SECURITATEA ȘI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ SE DEPRIND DE PE BĂNCILE ȘCOLII”, grupul țintă fiind format din elevii învățământului profesional, elevii de liceu din filiera teoretică, profilurile umanist și real; filiera tehnologică (profilurile tehnic, servicii, resurse naturale și protecția mediului) și filiera vocațională cu profilurile teologic, sportiv, artistic și pedagogic.
Astfel, în intervalul ianuarie – mai 2024 se desfăşoară Campania naţională „Valenţele culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă” pentru formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee şi şcoli profesionale.
Statisticile anuale ale Uniunii Europeane dezvăluie că lucrătorii tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani sunt predispuşi la accidente grave la locul de muncă decât adulţii mai în vârstă. Ei pot fi expuşi unor condiţii de muncă inadecvate, care să ducă la apariţia unor boli profesionale chiar din tinereţe sau mai târziu în viaţă.
Tot din datele statistice se observă faptul că, datorită condiţiilor sociale în care trăiesc, tinerii români caută locuri de muncă după împlinirea vârstei de 16 ani şi chiar mai devreme. Mulţi prestează munci sezoniere în timpul vacanţelor, iar o parte dintre ei acceptă cu ușurință să lucreze fără forme legale şi să presteze munci nepotrivite cu insuficienta lor maturitate fizică şi mentală, expunându-se riscului de accidentare.
Nou veniţi în câmpul muncii, tinerii se confruntă cu lipsa experienţei pe fondul unei maturități fizice şi psihologice în formare. Este posibil ca ei să nu acorde importanţa cuvenită riscurilor cu care se confruntă și să efectueze activități riscante.
Alţi factori care îi expun pe tineri unor riscuri mai mari sunt:
• nivelul insuficient de competenţe şi de formare;
• necunoaşterea drepturilor proprii şi a obligaţiilor angajatorului;
• insuficientă încredere pentru a semnala eventualele probleme;
• nerecunoaşterea de către angajatori a protecţiei suplimentare de care au nevoie lucrătorii tineri, aceștia din urmă devenind ținte sigure ale accidentelor de muncă.
Astfel că, în condiţiile în care copiii încep să înveţe despre sănătate şi securitate simultan cu activitățile de deprindere a scrierii și cititului, această educație timpurie cu informaţii referitoare la importanţa normelor de sănătate în muncă devine parte firească a vieții.

Prin integrarea cunoştinţelor de securitate și sănătate în muncă în programa școlară, tinerii vor dezvolta o atitudine pozitivă față de protecția muncii care îi va însoţi pe tot parcursul vieţii lor profesionale. În același timp, ținând cont de faptul că tinerii elevi au posibilitatea de a munci legal încă de la vârsta de 15 ani accesând joburi în vacanțe, este necesar ca aceștia să fie conștientizați în privința noțiunilor legislative legate de încheierea contractelor de muncă, în acest fel această informare contribuind la combaterea muncii la negru. Centrele de învățământ pot avea contribuție determinantă la scăderea numărului cazurilor de accidentare a tinerilor
lucrători, prin informarea și educarea tinerilor în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă.

De menționat faptul că instituția noastră are încheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin privind organizarea concursului cu ajutorul cadrelor didactice și specialiștii Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraș-Severin coordonați de domnul Marius Mihai Bălean - inspector șef adjunct securitate și sănătate în muncă.

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii---
Sunt de acord