Inspectoratul Teritorial de Munca CARAS-SEVERIN

Articole și noutăți

Comunicat de presa Ziua Internationala a Securitatii si Sanatatii in Munca

Organizaţia Internaţională a Muncii sărbătoreşte în fiecare an, la data de 28 aprilie, Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă. Scopul declarat al acestei manifestaţii îl constituie promovarea prevenirii accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale la nivel mondial, poziționarea securităţii şi sănătăţii în muncă pe un loc important în agenda guvernelor naţionale şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.
Acest eveniment e organizat anual, începând cu anul 1919 și aduce la cunoștința tuturor actorilor de pe piața muncii deosebita importanță a  activităților de prevenire a accidentelor si bolilor profesionale. Această campanie de conștientizare are rolul să atragă atenția, la nivel mondial, asupra tendințelor din domeniul securității și sănătății în muncă și asupra amplorii consecințelor generate de accidentele în legătură cu munca prestată, a bolilor profesionale și a accidentelor mortale.
Reiterăm faptul că importanţa securităţii şi sănătăţii la locul de muncă nu poate fi subestimată. Cu toate că, mare parte din aspectele privind sănătatea şi securitatea la locul de muncă sunt stabilite prin lege, iar dispoziţiile normative trebuie aplicate cu rigurozitate, a fi un bun angajator înseamnă a te asigura că proprii lucrători sunt protejați împotriva oricăror riscuri urmare a muncii prestate.
Conform Organizaţiei Internaţionale a Muncii, un mediu de lucru sigur și sănătos are nevoie în fiecare țară de o cultură națională a securității și sănătății la locul de muncă, de prevenire a producerii accidentelor şi a bolilor profesionale, iar lumea muncii în Europa este într-o continuă dinamică. Nu numai că intervin pericole şi riscuri noi, și relaţia dintre angajator şi muncitor, structura şi modelele muncii sunt într-o continuă schimbare.
Conceptul de mediu de lucru sigur și sănătos trebuie să fie respectat și aplicat generalizat, la toate nivelurile unde guvernele, angajatorii și lucrătorii participă în mod activ la crearea acestuia, prin intermediul unui sistem de drepturi, responsabilități și obligații prestabilite, principiul prevenției fiind prioritar.
Aceste modificări, la rândul lor, afectează modul în care securitatea şi sănătatea la locul de muncă sunt  gestionate, la nivel regional, naţional şi internaţional.
În același timp, 28 aprilie este și ziua în care mişcarea sindicală din întreaga lume onorează memoria victimelor accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale organizând simultan campanii în toate țările.


            INSPECTOR ŞEF                                                     PURTĂTOR DE CUVÂNT
            IANCU PANDURU                                                   Mihaela Aga
                                                                                        inspector de muncă

 

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii---
Sunt de acord