În derularea lunii martie 2025, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraș Severin au efectuat acțiuni de control privind verificarea respectării prevederilor legale din domeniul relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă.
Obiectivele principale urmărite de inspectorii de muncă au fost identificarea și combaterea muncii nedeclarate cu luarea de măsuri în consecință pentru intrarea în legalitate; creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor sub aspectul necesității respectării normelor legale din domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.
Prin urmare, au fost organizate 213 controale din care 139 în domeniul relațiilor de muncă și 74 în domeniul securității și sănătății în muncă. Pentru deficiențele constatate au fost dispuse angajatorilor 250 măsuri obligatorii de remediere a acestora. Au fost aplicate sancțiuni contravenționale în cuantum total de 553.500 lei.
Au fost identificate 16 persoane care prestau muncă nedeclarată. Cei 6 angajatori sancționați pentru muncă nedeclarată activează în domeniul de activitate: construcții, respectiv comerț.
Principalele deficienţe identificate:
- prestarea activității de muncă nedeclarată, nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal, dosar de personal incomplet, lipsa copiilor contractelor individuale de muncă pentru lucrătorii care prestează activitate în acel loc, încălcarea obligației privind evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat cu evidențierea orei de începere și de sfârșit a programului de lucru, angajatorul nu înmânează salariatului un exemplar din contractul individual de muncă;
- nu sunt utilizate echipamente de muncă corespunzătoare, lucrul la înălțime se face cu mijloace improvizate, nu s-a efectuat examenul medical la angajare, fișele de instruire nu sunt semnate de lucrători, elementele de susținere a acoperișului sunt spijinite cu materiale nesigure, echipamentele individuale de protecție, deși asigurate de către angajator și înmânate lucrătorilor pe bază de proces verbal, nu sunt purtate, etc.
Au fost comunicate de către angajatori 6 evenimente care au avut ca urmări 5 cazuri de incapacitate temporară de muncă și 1 deces. După finalizarea cercetărilor se va stabili dacă evenimentele intră în categoria accidentelor de muncă sau în afara muncii.
INSPECTOR ŞEF PURTĂTOR DE CUVÂNT
IANCU PANDURU Mihaela Aga
inspector de muncă