Inspectoratul Teritorial de Munca CARAS-SEVERIN

Articole și noutăți

Comunicat de presa pirvind conștientizarea prevederilor Legii nr. 367/2022 privind dialogul social

Având în vedere Campaniile Naționale aflate în derulare, respectiv de informare și conștientizare a prevederilor Legii nr. 367/2022 privind dialogul social cât și de promovare a negocierii colective în întreprinderile mici și mijlocii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș Severin vine în sprijinul atât al angajatorilor, cât și al salariaților și le stă la dispoziție în vederea furnizării de informații necesare respectării dispozițiilor legale în domeniu.  

Negocierea contractului colectiv de muncă constituie o procedură importantă în contextul raportului de muncă, Legea dialogului social stabilind cadrul legal pentru desfășurarea negocierilor între angajatori și reprezentanții angajaților, în scopul reglementării relațiilor de muncă și stabilirii condițiilor de muncă, precum și a altor acorduri în probleme de interes comun.

Prin intermediul negocierii colective se urmărește să se ajungă la un consens între angajatori și sindicate sau reprezentanții aleși ai angajaților, referitor la o multitudine de aspecte ce pot include, printre altele, nivelul salariilor și al altor beneficii, durata programului de lucru, condițiile de securitate și sănătate în muncă, cât și alte drepturi și obligații care țin cont de interesele și preocupările părților implicate.

În contextul dispozițiilor art. 110 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, contractul colectiv de muncă încheiat la nivel de unitate şi actul adiţional la acesta se încheie în formă scrisă, se depun şi se înregistrează la inspectoratele teritoriale de muncă.

Contractul colectiv de muncă se aplică de la data înregistrării lui la inspectoratul teritorial de muncă sau de la o dată ulterioară, potrivit convenţiei părţilor.

Dosarul întocmit în vederea înregistrării la inspectoratul teritorial de muncă va conține:

contractul colectiv de muncă, în original, redactat în atâtea exemplare câte părţi semnatare sunt, plus unul pentru depozitar, semnat de către părţi;

dovada convocării părţilor îndreptăţite să participe la negociere;

împuternicirile scrise pentru reprezentanţii desemnaţi în vederea negocierii şi semnării contractului colectiv  de  muncă;

dovezile de reprezentativitate ale părţilor sau lista de semnături ale membrilor de sindicat sau dovada încasării cotizaţiilor membrilor, după caz, cu specificarea numărului total de membri sau procesele-verbale de alegere a reprezentanţilor angajaţilor/lucrătorilor;

procesele-verbale ale negocierii, redactate în atâtea exemplare câte părţi semnatare sunt, plus unul pentru depozitar, conţinând poziţia părţilor;

mandatele prevăzute la art. 104 din Legea nr. 367/2022.

Reamintim faptul că prin contractul colectiv de muncă se completează cadrul legal existent, se stabilește un mod de lucru echitabil și motivant prevenind astfel conflictele de muncă și stimulând performanța, devenind opozabil părților după înregistrare.

Vă stăm la dispoziție cu informații suplimentare la numerele de telefon 0255/210293 sau 0255/214419, ori prin solicitare scrisă pe email: itmcaras@itmcaras.ro fie prin prezentare directă la sediul din Reșița, strada Traian Lalescu nr. 22, ghișeu.

           

 

             INSPECTOR ŞEF                                                                           PURTĂTOR DE CUVÂNT                                           

             IANCU PANDURU                                                                          Mihaela Aga                                                         

                                                                                                                inspector de muncă

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii---
Sunt de acord