În perioada 14 - 22 noiembrie 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin, prin inspectorii de muncă, a desfăşurat acţiuni de control în cadrul Campaniei Naţionale privind verificarea modului în care se respectă legislația în domeniul relațiilor de muncă în transportul rutier (de mărfuri cu vehicule, inclusiv vehicule cu remorcă sau semiremorcă, a căror masă maximă autorizată depășește 3,5 tone; de călători cu vehicule care sunt construite sau amenajate permanent pentru a putea asigura transportul a mai mult de 9 persoane, inclusiv conducătorul auto și care sunt destinate acestui scop).
Acţiunile de control s-au desfăşurat atât pe teren, în colaborare cu inspectorii de trafic din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) cât şi la sediul angajatorilor care desfăşoară pe teritoriul României activităţi economice principale sau secundare de transport rutier de marfă şi persoane având cod CAEN 4941 și cod CAEN 4931, activitatea de tranzit pe teritoriul țării noastre a operatorilor de transport rutier înmatriculați pe teritoriul altor state membre fiind exceptată de la verificări.
S-a urmărit în primul rând identificarea angajatorilor care folosesc munca nedeclarată, creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea respectării legislației relațiilor de muncă și a legilor speciale care reglementează transportul rutier, inspectorii de muncă punând accent pe respectarea perioadelor de conducere, a pauzelor și a perioadelor de odihnă evidențiate de către aparatele de înregistrare a activității conducătorilor auto.
Din cele 45 de verificări efectuate, au fost finalizate 36 de controale la angajatorii care au sediul social în judeţul nostru. La ceilalţi angajatori depistaţi în trafic pe raza judeţului, instituţia noastră a înaintat documentele obţinute în timpul controalelor către alte inspectorate teritoriale de muncă din ţară în vederea finalizării acestora (ex. Timiș, Bacău, Hunedoara, Călărași, Olt, Ilfov, Satu Mare, București).
Pentru deficiențele identificate inspectorii de muncă au dispus 31 de măsuri obligatorii de remediere și au aplicat o sancțiune contravențională sub forma avertismentului scris.
Deficienţe constatate:
- nerespectarea termenelor de transmitere a datelor în registrul general de evidență a salariaților (REVISAL);
- completarea REVISAL-ului cu date eronate;
- neacordarea sporului pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal;
- neacordarea repausului săptămânal;
- lipsa notificării cu privire la utilizarea în mod frecvent a muncii de noapte;
- neacordarea sporului pentru munca de noapte;
- lipsa dovezii de achitare a drepturilor salariale;
- neachitarea indemnizației de delegare;
- necompletarea regulamentului intern cu toate clauzele obligatorii;
- nerepartizarea programului de lucru în contractul individual de muncă cu timp parțial;
- lipsa unui acord scris referitor la modul de întocmire a evidenței orelor de muncă pentru lucrătorul mobil.
INSPECTOR ŞEF PURTĂTOR DE CUVÂNT
IANCU PANDURU Mihaela Aga
inspector de muncă