În perioada 06–16.02.2024 Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș-Severin prin inspectorii de muncă, a derulat acțiuni de control în cadrul Campaniei Naționale pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind autorizarea angajatorilor care desfășoară activități de fabricare, depozitare, păstrare, transport și comercializare, a articolelor pirotehnice și pentru verificarea modului de respectare de către aceștia a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă.
Grupul țintă al acestei acțiuni de control îl constituie angajatorii cărora li s-au eliberat autorizații pentru efectuarea de activități cu articole pirotehnice.
Obiectivele campaniei de control au constat în:
- identificarea și verificarea agenților economici care desfășoară activități de fabricare, deținere, transport, manipulare, depozitare și comercializare a articolelor pirotehnice, privind respectarea prevederilor legale în vigoare;
- eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri cu caracter obligatoriu de remediere și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare;
- creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor cu privire la necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă.
În acest sens, inspectorii de muncă au efectuat controale la 8 angajatori, iar pentru 4 dintre aceștia s-au dispus 9 măsuri obligatorii de remediere, fiind sancționați cu avertisment verbal.
Deficiențe identificate:
-
nu se acordă sporul pentru repaus săptămânal;
-
dosarul de personal și regulamentul intern sunt incomplete;
-
nu se specifică intervalul orar în care se prestează activitate în baza contractului individual de muncă cu timp parțial;
-
nu se evidențiază orele de muncă prestate zilnic;
-
nu sunt desemnați în scris lucrătorii care folosesc articolele pirotehnice;
-
nu s-au luat măsuri pentru montarea ușii metalice la încăperea de depozitare.
Menționăm că nerespectarea dispozițiilor legale în domeniu atrage răspunderea contravențională cât și răspunderea penală a celor vinovați. Astfel, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni. De asemenea, amenzile de care sunt pasibili cei care încalcă legea sunt cuprinse între 1000 lei și 7500 lei, în cazul contravenienților persoane juridice limitele minime și maxime ale amenzilor majorându-se cu 100%.
INSPECTOR ŞEF PURTĂTOR DE CUVÂNT
IANCU PANDURU Mihaela Aga
inspector de muncă