În perioada 01.04 – 27.09.2024, inspectorii de muncă din Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș Severin sunt implicați în acțiuni de verificare în cadrul Campaniei naționale de informare, conștientizare și monitorizare a angajatorilor privind riscurile existente la locurile de muncă unde se utilizează zilieri la operatorii economici unde se aplică cerinţele prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.
Grupul țintă îl constituie beneficiarii la care se prestează muncă necalificată cu caracter ocazional, în domeniile prevăzute în Clasificarea activităților din economia națională cât și beneficiarii care au fost anterior sancționați pentru nerespectarea condițiilor legale privind legislația în materie.
Obiectivele urmărite:
• creşterea gradului de conştientizare a beneficiarilor şi a zilierilor care desfăşoară activităţi cu caracter ocazional în domeniile stabilite de legiuitor, în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, stipulate de Legea nr. 52/2011 și a normelor metodologice de aplicare a acesteia;
• diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către beneficiari, a prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă;
• identificarea beneficiarilor care folosesc zilieri şi luarea măsurilor care se impun pentru nerespectarea de către aceştia a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional şi a normelor metodologice de aplicare a acestei legi.
Până la momentul de față au fost controlați 12 beneficiari care utilizează zilieri la locurile de muncă controlate. Pentru deficiențele identificate inspectorii de muncă au dispus 12 măsuri obligatorii de remediere, iar la 6 beneficiari au aplicat sancțiuni contravenționale sub forma avertismentului.
Deficiențe identificate:
- nu a fost asigurată instruirea zilierului înainte de începerea activității;
- beneficiarul nu a luat măsuri astfel încât să asigure informarea zilierului cu privire la activitatea pe care urmează să o presteze cât și referitor la drepturile și obligațiile sale;
- beneficiarul nu a solicitat zilierului asumarea pe propria răspundere, prin semnătură, că starea sănătății îi permite desfășurarea activităților repartizate.
INSPECTOR ŞEF PURTĂTOR DE CUVÂNT
IANCU PANDURU Mihaela Aga
inspector de muncă