Inspectoratul Teritorial de Munca CARAS-SEVERIN

Articole și noutăți

Comunicat de presa: CAMPANIE DE CONSTIENTIZARE: RISCURI PSIHOSOCIALE LA LOCUL DE MUNCĂ ȘI IMPACTUL ASUPRA SĂNĂTĂȚII

Pe derularea trimestrelor I și II ale anului 2025, inspectorii de muncă cu atribuții în domeniul securității și sănătății în muncă din Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin s-au implicat în ample activități de conștientizare privind riscurile psihosociale la locurile de muncă și de conștientizare a consecințelor aferente pentru sănătatea psihică, inspectorii de muncă insistând și asupra măsurilor de prevenire necesare.
Această acțiune la care au participat toate inspectoratele teritoriale de muncă din țară, este inclusă în Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2025.
Stresul la locul de muncă este recunoscut ca un obstacol major în calea productivității muncii și calității vieții, iar riscurile psihosociale reprezintă o problemă structurală ce privește organizarea muncii, care însă pot fi prevenite și gestionate corespunzător.
Mediul de lucru psihosocial are un impact important asupra sănătății și stării de bine a lucrătorilor, astfel că lucrătorii care suferă de stres asociat cu munca pot dezvolta probleme grave de sănătate fizică și mentală influențând negativ mediul de muncă și societatea în ansamblu. 
Efectele defavorabile, raportate individual, la nivel de lucrător, pot fi: surmenaj, depresie, dificultăți de concentrare, probleme în familie, consum de droguri, alcool, boli cardiovasculare și musculo-scheletice. La nivel de companie, efectele negative includ creșteri de costuri prin performanță slabă, absenteism, incidență mare de accidentare/vătămare la locul de muncă. 
Responsabilitatea angajatorului este să ia măsuri de prevenire și protecție, legislația națională în domeniu stabilind expres principiile generale referitoare la prevenirea riscurilor profesionale, protecția sănătății și securitatea lucrătorilor, eliminarea factorilor de risc și accidentare, informarea, consultarea, instruirea lucrătorilor și a reprezentanților lor.
Inspectorii de muncă au adus la cunoștința angajatorilor deosebita importanță a dezvoltării unei culturi de prevenire coerente care să cuprindă tehnologiile, organizarea muncii, condițiile de muncă, relațiile sociale și influența factorilor din mediul de muncă, întrucât un mediu psihosocial de bună calitate îmbunătățește performanța în ceea ce privește prestarea muncii și dezvoltarea personală.
Prin realizarea unui mediu de lucru adecvat din punct de vedere psihosocial, angajatorul va beneficia de lucrători sănătoși și productivi la locul de muncă, iar absențele cauzate de stresul asociat cu munca vor fi reduse în mare măsură. În același timp, costurile suportate de companie pentru productivitatea pierdută vor fi mai mici. 
Numai printr-o abordare corespunzătoare, stresul la locul de muncă poate fi prevenit și gestionat cu succes, indiferent de mărimea sau tipul întreprinderii.

                       INSPECTOR ŞEF                                                                           PURTĂTOR DE CUVÂNT                                           
                       IANCU PANDURU                                                                          Mihaela Aga                                                         
                                                                                                                          inspector de muncă

 

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii---
Sunt de acord